Sidor

tisdag 28 juni 2011

jordgubbstårta

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mitt recept på jordgubbstårta, samt ännu mer bilder. 
bakad med massa kärlek!
Notera ägget med gulare gula! Det var såklart dyrare än resten. Värt!
Först av allt: sätt på ugnen på 175 grader. Sedan knäcker du fem ekologiska ägg från frigående höns (allra bäst är ju ägg från en lokal bonde eller något, om det finns!). Häll i 3dl socker och vispa tills det blir "ljust och pösigt", detta är lättast med elvisp och det får gärna ta lite tid. Tillsätt sedan, en efter en, följande ingredienser samtidigt som du vispar: 1,5dl vetemjöl, 1,5dl potatismjöl, 2,5tsk bakpulver och 2tsk vaniljpulver. Det här receptet är lagom till en form (med avtagbara kanter) som är ca 24cm i diameter.

För att få en hög och fin tårta (och det vill du ha!) så smörar du formen, varpå du "limmar" dit en krage av bakplåtspapper runt kanten. Pappret kommer att fästa sig tack vare smöret. Kragen borde vara ungefär dubbelt så hög som formens kant. Jag brukar sedan smöra hela formen (inklusive kragens insida) och "bröa" med kokosflingor. Om man inte gillar kokos kan man såklart använda ströbröd...

Nu är det bara att hälla smeten i formen och in i ugnen! 40 minuter är en riktlinje, men bättre koll får du om du gör stickprov. Det är dock viktigt att inte öppna ugnen förrän åtminstone 20 minuter har gått...
såhär ser det ut med kragen och allt i ugnen...

precis kommit ut ur ugnen...
Om kakan är lite toppig när den kommit ut ur ugnen kan man försiktigt platta till den med händerna över en kökshandduk. Detta görs medan kakan fortfarande är varm.

hög och fin

Dags för fyllningen... Här får man såklart gå efter tycke och smak, men jag tycker att det som hör till en klassisk jordgubbstårta är banan/vaniljkräm samt jordgubbar.


jordgubbarna ska helst vara så närodlade som möjligt...




Mosa bananer (jag använde två) och blanda i vaniljkräm. Vaniljkräm kan man göra själv men jag köpte färdig. Sen är det dags att dela tårtbottnen (om man inte förberett detta innan man började kladda vill säga....). För detta finns det verktyg att köpa, men jag använder helt vanlig sytråd. Eftersom jag var ganska trött och dessutom velade mellan att dela botten i tre eller fyra delar, blev det inte helt jämna lager för mig den här gången, men det är okej. Det syns inte när man är klar. I vanliga fall brukar dock sytråd fungera prima som tårtdelare, jag lovar!
nedersta delen
När man delat kakan kan man fukta lagrena med saft eller juice (eller mjölk) för att göra kakan lite saftigare. Jag använde apelsinjuice. Sen slafsar man på fyllning!
de två övriga lagren...

När man så slaffat på fyllning på nedersta lagret (banan/vaniljkräm) lägger man på nästa kaklager. Ofta rinner det ut fyllning på kanterna men det tycker inte jag gör något. Hellre för mycket än för lite!
nam!
Jag gjorde till slut bara tre delar (dvs två lager med fyllning). Som fyllning i det andra laget mosade jag bara massa färska jordgubbar. Kolla gärna så att det inte är surt innan du slafsar på det, och sockra vid behov. När du mosar jordgubbarna kommer det bli massa saft också förutom moset, det vill du också ha på tårtan. Då blir det extra smarrigt när jordgubbsmaken tränger in i kakan också!
kladd kan man alltid städa bort sen...


Sen är det bara att täcka tårtan med grädde. Här föreslår jag att man köper vispgrädde som man sedan vispar själv, och alltså inte sån där på sprayburk. Jag hade lite lite socker i grädden för då blir den extra söt och god och onyttig....
Och så gäller det ju att verkligen täcka tårtan med jordgubbar... Dessvärre tog mina slut så jag fick hålla till godo med ett litet hjärta och en kant runtom...

Sen är det bara att äta och njuta! Jag tycker att tårtan är godast när den fått stå ett tag, så ett tips är att göra den dagen innan den ska serveras. Nam!

1 kommentar:

  1. Oj vad fint! Och vad härligt med en så hög tårta, jag tar till mig av kragtipset!

    SvaraRadera